Menopozda çok önemli fizyolojik değişiklikler olur bunların da en önemlisi yumurtalıkların görevini kaybetmesi sonucu kadınlık hormonu olan östrojenin azalması ya da tamamen bitmesidir. Bu hormon dengesindeki bozulma birçok rahatsızlık yapabilir bunlardan biri de saç dökülmesi ve saçta kalite kaybetmesidir.
Saçtaki bu olumsuzlukların en önemli sebebi östrojenin azalmasıdır. Ancak buna ek olarak yaşam biçiminin değişmesine bağlı diğer saç besleyiciler olan biotin (B7 vitamini ), pantotenat ( B5 vitamini), keratin, L-sistin gibi maddelerin azalması da saç sorununda etkilidir.
Menopoz saç dökülmesi diğer besleyicilere ek olarak östrojen hormonu verilebilir ancak özellikle meme kanserini arttırması sebebiyle tercih edilmez onun yerine soyadan elde edilen isoflavon östrojen gibi etki eder ama östrojene bağlı yan etkilere sebep olmaz.
İsoflavon sıcak basması, terleme, kemik erimesi ve benzeri menopoz sıkıntılarının tedavisinde rutin kullanılan bir bitkisel östrojendir. Bu amaçla isoflavon alan kadınlarda saç dökülmesinin durduğu ve kalite artışı olduğu gözlendiği için menopoz dönemi saç sorunu ürünlerinin içeriğine fitoöstrojen olan soya isoflavonu da eklenmektedir. Türkiye’de saç ilaçları içinde isoflavon içeren iki tablet vardır; menopecia ve xpecia kadın tabletlerdir.
İsoflavon yerine kadınlık hormonu östrojen de kullanılabilir. Ama meme kanseri riskini artırmak gibi ciddi yan etkileri sebebiyle kullanılmaz.
Saç dökülmesi ve tedavisine daha daha fazla bilgi için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
http://www.sacdokulmesitedavisi.net
Hrt gören birisi Menopecia kullanamaz değil mi? Zaten östrojen kullanan biri artı soya isoflavonu kullanması meme kanseri riskini arttır mi?
hayır,artırmaz isoflovan bitkisel bir maddedir.östrojen gibi davranır ama hormon değildir.